Večeras otvorena izložba u Amidžinom konaku - iKragujevac


Kultura

Večeras u 20 časova, u prostorijama Amidžinog konaka, otvorena je izložba "Prvi dan Prvog svetskog rata". Ovom izložbom počinje realizacija obnavljanja ovog objekta, koji dvadeset godina nije bio u funkciji, a povod je obeležavanje 101. godišnjice Velikog rata.

Organizatori izložbe su Narodni muzej iz Kragujevca, Muzej žrtava genocida (Kragujevac, Beograd) i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Autori izložbe su viši kustos Muzeja žrtava genocida Nenad Antonijević i direktor Muzeja žrtava genocida prof. dr Veljko Đurić Mišina. Likovno rešenje postavke delo je Izabele Martinov Tomović iz Istorijskog muzeja Srbije. Na izložbenim panoima, koji predstavljaju posebne tematsko- dokumentarne celine, mogu se videti materijali iz Muzeja žrtava genocida, Vojnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, kao i materijal sa internet-sajtova, a veći deo materijala prvi put se izlaže u javnosti. Izložba će trajati do 28. septembra.

U toku "Velikog rata" nestala su četiri carstva, nemačko, austrougarsko, otomansko i rusko, živote je izgubilo 20 miliona ljudi, a još više ih je ranjeno i osakaćeno. Geografska karta Sveta je zauvek promenjena, a jedna tada mala balkanska zemlja, prikazivana je proteklog veka, samo kao uzrok nesreće. Punih 100 godina zanemarivala se činjenica, da je u Prvom svetskom ratu stradalo 28 posto ukupnog stanovništva, što znači da je Srbija procentualno dala najveće žrtve u ovom ratu.

Očekuje se da ovakvi događaji Amidžinom konaku vrate kulturno istorijski status koji zaslužuje, kao i da se uloga Srbije, hrabrost srpske vojske i sve njene pobede konačno postave na mesto koje im pripada u istoriji ratovanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu