Druga nagrada za "kragujevački" žetelački ručak - iKragujevac


Kultura

Proteklog vikenda u porti Hrama Svetog Romana u Rekovcu održan je prvi Festival hrane, vina i harmonike na kojem su članice kragujevačkog udruženja “Domaćini za seoski turizam“ osvojile drugo mesto u postavci etno trpeze ,,Žetalački ručak.“

Za kragujevačku trpezu bile su zadužene Vera Jakovljević iz Novog Milanovca i Gordana Cicić iz Stragara.Na izložbi etno hrane učesetvovalo je, pored domaćina, i nekoliko udruženja iz okoline i drugih delova Srbije, koja su se takmičila u pripremanju i serviranju žetalačkog ručka. Žiri koji su činili Milijan Stojanić kulinarski stručnjak, Vojkan Ilić uspešan ugostitelj iz Beograda i Dragica Atanasijadis iz Gradske turističke organizacije ,,Kragujevac” imao je težak zadatak da iz obilja, predivnih, jela odabere ona koja su karekteristična za tradicionalni žetelački ručak u Srbiji.

Prvo mesto za najbolju postavku žetalačkog ručka osvojilo je domaće Udruženje žena ,,Levčenka“. Drugo mesto podelila su dva udruženja, Udruženje “Domaćini za seoski turizam” iz Kragujevca i Udruženje žena “Zlatne ruke Levča“ iz Sibnice. Treće mesto je pripalo gošćama iz Pirota, Udruženju žena ,,Temštanka“. Najuspešnija udruženja su nagrađena peharima i diplomama. Celodnevni program manifestacije koji je obuhvatio takmičenje u postavci etno hrane,degustaciju vina i takmičenje haronikaša, privukao je veliki broj posetilaca iz Rekovca i okoline.    

izvor: GTO , foto: ilustracija

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu