Trio Sveti u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U utorak, 28. jula, u bašti SKC-a, nastupiće Trio Sveti, koji čine bubnjar Marko Đorđević, klavijaturista Vasil Hadžimanov i gitarista Branko Trijić. Projekat “Sveti” postoji već više od jedne decenije. Može se opisati kao kombinacija džez muzike sa motivima Balkana, sa tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltrane-a, Zawinul-a, Zappa-u i The Police.

“Bubnjar svetske klase i pravi innovator”, kako ga je okarakterisao magazine Modern Drummer, Marko Đorđević ima iza sebe oko 50 studijskih albuma i preko 1000 nastupa uživo širom sveta. Matt Garrison, Wayne Krantz, Jonah Smith, Clarence Spady, Lucky Peterson, Jacques Schwartz-Bart, Garry Willis, Hal Crook, Eli Degibri, Lionel Loueke, Aaron Goldberg, The Itals, The Kung Fu Masters, Chris McDermott, Ole Mathiesen, Sten Hostfalt, The Mason Brothers i Eric Lewis su neki od umetnika sa kojima je nastupao ili snimao jos od studija na Berklee-ju gde je diplomirao sa najvišim ocenama, a čiji je stipendista bio od svoje 16. godine. Sarađivao je i sa Michael Henderson-om, bivšim basistom Miles Davis-a. Marko Đorđević je ekskluzivni promoter za DDRUM , Zildjian, Evans i Vic Firth, koje se bave proizvodnjom bubnjeva, činela, koža, palica i nastupao je kao solista na mnogim najznačajnijim svetskim muzičkim događajima (PASIC, Music Messe, Montreal Drum Fest, NAMM, Music Fest Canada, Jazz Yatra India) i nekim od najistaknutijih savremenih muzičkih škola (Berklee College of Music, Drummers Collective, MIT, Modern Music in Greece, Laula Spain...). Alfred Publishing je ekskluzivni distributer njegovog svetski hvaljenog DVD izdanja “Where I Come From - A Fresh Approach To Drumming“ i knjige „The New Frontier for Drumset“. Marko radi i kao profesor na “Berklee College of Music“ i deo je tima “The Drummers Collective“. Živi u New Yorku.

Vasil Hadžimanov diplomirao je 1995. na Berklee College of Music a njegovi učitelji klavira bili su Ray Santisi i Lazslo Gardony. U toku studija na Berklee-ju, nastupao je sa mnogim poznatim Bostonskim muzičarima, kao i sa grupom „Sveti“ (Marko Đorđević i Bato Andonov), Leroy Jenkins-om (u njegovoj rep operi “Funky Faust”) i sa Paskal Bokar, afro-pop bendom sa kojim je išao i na američku turneju.Septembra 1996. Vasil se seli u New York, gde nastavlja da sarađuje sa nekim od najboljih mladih muzičara. Istovremeno radi kao muzički programer u “TOMANDANDY” studiju (autori “Killing Zoe” i „Natural Born Killers“ soundtrack-a, producenti Lou Reed, Leonard Cohen, Laurie Anderson).Nakon godinu dana provedenih u New York-u, odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj, Vasil Hadžimanov Band sa kojim je, proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na koncertima i jazz festivalima širom sveta.

Branko Trijić nakon završenog džez odseka u Stankoviću, na preporuku tadašnjeg učitelja i mentora Radomira Mihailovića Točka, pokreće saradnju sa vodećim instrumentalnim sastavima kao što je i „Vasil Hadžimanov bend“. 2000. godine upisuje Amsterdamski Konzervatorium za Džez muziku, gde i diplomira 2004. Od 2006 aktivan je na domaćoj sceni sarađujući sa mnogim imenima iz sveta džez, pop i rok muzike (Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević, Rambo Amadeus, Slobodan Trkulja, Vasilisa, Ogi Radivojević, Deca Loših Muzičara, Emanuila,Sergej Trifunović Big Bend…) Radi honorarno u pozorištu „Teatar T“ koje se bavi isključivo mjuziklima, kao i u dečijem pozorištu „Boško Buha“ u mjuziklu „Tom Sojer“. Koosnivač www.supremetracks.com tzv. „online“ studija. Snimio je preko 20 CD izdanja kao i brojne numere autora iz celog sveta preko pomenutog studija. Autorski bend „Konzilium“ koji je osnovao na studijama u Amsterdamu postoji i danas. Izdao je album „Konzilium uživo“ za PGP RTS 2007, a novi materijal je snimljen 2014. 

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu