Sve o grbu našeg grada - iKragujevac


Kultura

 Na nivou ceremonijalnog - Velikog grba - grba najvišeg ranga, koji reprezentuje grad u posebnim i strogo utvrđenim slučajevima i na za to određenim mestima, dodatnim heraldičkim parafernalijama zaokružuje se heraldička priča o jednom gradu.Kao držači štita pojavljuju se sa obe strane po jedan na uzlet spreman heraldički kraguj (u heraldici - jednoglavi orao prirodne boje) kao direktna asocijacija na mogući toponim grada.

Oko vrata na plavoj traci oboma im visi štit i to plav sa otvorenom srebrnom knjigom zlatnog poveza - kod heraldički desnog, odnosno crn sa tri zlatna stuba i preko toga obrnuti srebrni ševron - kod heraldički levog držaca. Simbolika knjige je više nego očigledna i govori o znanju, kulturi i obrazovanju i Kragujevcu kao univerzitetskom centru Srbije, dok je u drugom slučaju kombinacijom boja i heraldičkih figura predstavljena velika tragedija (crna boja) u kojoj je stradala i mladost ovog grada (zlatna i srebrna boja - simbol čistote i nevinosti), kao i direktna aluzija obrnutog ševrona (V) i tri heraldičke grede (III) kao oznaka mučeničkog V-3 razreda Gimnazije.
Tu su i stegovi - heraldičke zastave, i to steg Republike Srbije kao nadređene teritorijalne instance - heraldički desno, i steg Grada Kragujevca - heraldički levo. Steg Grada Kragujevca je kvadratan, bele boje, sa predstavom heraldičkog kraguja spremnog na uzlet koji stoji na odsečenoj plodnoj grani hrasta - kultnog drveta Slovena, a posebno Srba, motivu posebno duboke duhovne simbolike. U gornjem heraldički desnom kantonu je ponovljen motiv srebrnog krsta sa četiri srebrna ocila sa podsećanjem na značaj Kragujevca kao centra Srbije i nekadašnje srpske prestonice.

Sveti ahijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je gradu Kragujevcu Orden Svetog Save prvog stepena, koji se nalazi u donjem delu grba. Ovaj orden je dodeljen u znak priznanja za sve što je grad učinio na otvaranju Bogoslovije Svetog Jovana Zlatoustog u Kragujevcu. Travom obrasli brežuljkasti postament i traka sa imenom grada nisu obavezni elementi grba, ali lepo zaokružuju njegovu vizuelnu formu i završavaju ovu heraldičku priču o grbu grada Kragujevca.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu