Otkrivena spomen ploča Đuri Jakšiću - iKragujevac


Kultura

Srpskom slikaru, pesniku, pripovedaču, dramskom piscu i učitelju Đuri Jakšiću, danas na Vidovdan u porti manastira Sveti Đorđe na Liparu, gde je Jakšić službovao kao učitelj 1865. i 1866. godine, otkrivena je spomen ploča. 

Time je kažu inicijatori ove ideje, članovi Udruženja pisaca Kragujevca i Zavičajnog udruženja ''Komovi'' ispravljena nepravda prema tom svestranom umetniku i rodoljubu čija je bista, postavljena 1936. godine, nestala iz porte tog manastira. Đura Jakšić najveći je liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih i najznačajnijih srpskih slikara 19. veka. Napisao je oko 40 pripovedaka, tri drame u stihu ''Stanoje Glavaš'', ''Seoba Srbalja'' i ''Jelisaveta'', a na brdu Lipar u selu Donja Sabanta nastala je poznata pesma ''Na Liparu''.
Spomen ploču je otkrio prof. dr Milovan Zečević predsednik Zavičajnog udruženja ''Komovi'' iz Kragujevca.
Obraćajući se prisutnima, među kojima su bili pomoćnici gradonačelnika Kragujevca Obrad Turković i Slađana Radisavljević, predsednik Udruženja pisaca Kragujevca Radenko Bjelanović je podsetio na činjenicu da je Đura Jakšić najveći deo života od 1857. godine proveo u Srbiji. Radio je kao seoski učitelj u Podgorcu, Sumrakovcu, Sabanti, Rači i Požarevcu, a kao gimnazijski učitelj crtanja u Kragujevcu, Beogradu i Jagodini. Svoje obeležje Đura Jakšić ima u Skadarliji i na Kalemegdanu, svuda gde je radio. Spomen bista koju je imao ovde na Liparu je nestala i to je strašan necivilizacijski čin - istakao je Bjelanović. Mi smo kao Udruženje pisaca došli na ideju da postavimo spomen ploču, a u tome su nam pomogli materijalno i duhovno članovi Zavičajnog udruženja ''Komovi'' koje neguje tradiciju i promoviše velikane naše kulture. Sami smo finansirali ovu spomen ploču, jer smo smatrali da Đura Jakšić to i zaslužuje.
Mi smo neizmerno zahvalni Zavičajnom udruženju ''Komovi'' što su na ovaj simbolički način obeležili vreme i mesto službovanja Đure Jakšića u Kragujevcu i Donjoj Sabanti, kazao je tom prilikom Obrad Turković pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih. Kragujevac nije bio Jakšićev zavičaj, došao je iz Vojvodine, ali, on je donosio neku novu vrednost, obrazovao je naše mlade ljude. Danas Zavičajno udruženje ''Komovi'' radi isto što i Đura Jakšić tada, održavaju tradiciju koja će na simbolički način biti nastavljena ovom spomen pločom.
Đura Jakšić umro je u Beogradu 16. novembra 1878. godine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu