Promocija zbirke pesama "Carmina Galli" u Narodnoj biblioteci - iKragujevac


Kultura

U Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, sutra od 19 sati, Nikola Živanović predstaviće svoju zbirku pesama pod nazivom "Carmina Galli".

Pored autora, o zbirci pesama, kojaje nagrađena nagradom "Branko Miljković", govoriće Mirko Demić, pisac i direktor Narodne biblioteke u Kragujevcu.

Nikola Živanović je nosilac simultane obnove odeljenih pesničkih tradicija, usled čega se i njegov autorski rukopis pokazuje kao sticaj heterogenih, pa i protivrečnih stremljenja. Osim ranijeg znalačkog rukovanja kako slobodnim stihom tako i tradicionalnim pesničkim oblicima, kao i već ispoljene potrebe za konfrontacijom banalnih prizora s velikim pesničkim temama, u nagrađenoj knjizi "Carmina Galli" pesnik, pored posvedočenog afiniteta za poetsku minijaturu, demonstrira sposobnost građenja opsežnih, višedelnih pesničkih celina, Inavodi se u izjavi žirija nagrade "Branko Miljković".

Živanović je nastavljač evropskog toka književnog moderniteta koji je prepoznatljiv po "estetici ružnog", po "okrutnom i groznom skopčanim s uživanjem". Raznovrsno pervertiranje konvencionalnog odnosa između mladosti i iskustva, tela i duha, erosa i tanatosa bitna je odlika Živanovićevog pristupa tradiconalnim temama i predstavlja, između ostalog, osnovu njegove inovativne rekonfiguracije ljubavnog pesništva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu