Promocija monografije "Dva veka kragujevačke industrije" - iKragujevac


Kultura

U Regionalnoj privrednoj komori u Kragujevcu za sutra (petak) je zakazana promocija elektronske verzije monografije "Dva veka kragujevačke industrije", koju je priredilo Udruženje "Kragujevac - naš grad".

Radi se o trećoj po redu monografiji tog udruženja, koja se, kao što joj i naziv kazuje, bavi razvojem kragujevačke (i srpske) industrije od početka 19. veka do ovih dana. Monografija je sistematizovana u tri poglavlja u kojima tridesetak autora, nekadašnjih i aktuelnih privrednika, kao i naučnih radnika, prikazuju napredak društveno-ekonomskih odnosa u modernoj Srbiji, te razvoj industrijskih preduzeća u Kragujevcu do 1989. godine, ali i period opadanja industrijske proizvodnje, od 1990. do sada.

Bivši i aktuelni privrednici i univerzitetski profesori u monografiji govore i o mogućnostima reindustrijalizacije Kragujevca i Srbije, uz korišćenje savremenih tehnologija. Kragujevac je, kao prva prestonica moderne srpske države, i mesto začetka industrije u Srbiji i na Balkanu. Ovde je, podsetimo, davne 1851. formirana Topolivnica, prvo pravo industrijsko preduzeće na prostoru današnje Jugoistočne Evrope, u kojoj su, 1853, pod rukovodstvom Francuza Šarla Lubrija izliveni prvi topovi, što se smatra početkom industrijske proizvodnje u Srbiji. U Kragujevcu je, međutim, i decenijama pre toga, preciznije od njegovog proglašenja za prestonicu Srbije (1818) bilo privrednih aktivnosti vezanih za popravku oružja i preradu kože, te se monografija " Dva veka kragujevačke industrije" bavi i tim periodom.

danas.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu