Kragujevčani zatvaraju festival "Kustendorf" - iKragujevac


Kultura

Već je postala tradicija da Akademski folklorni ansambl "Svetozar Marković" iz Kragujevca učestvuje na svečanoj ceremoniji zatvaranja "Kustendorfa", jednog od najprestižnijih filmskih festivala. Osmi "Kustendorf", otvoren je u sredu, 21. januara, dolaskom brojnih poznatih ličnosti iz sveta filma, a svečano zatvaranje planirano je za ponedeljak, 26. januar.

Saradnja Emira Kusturice i kragujevačkog SKC-a je već ustaljena, a po njegovom pozivu Akademski folklorni ansambl učestvovao na „Kustendorfu“, otvaranju „Andrić-grada“ i manifestaciji povodom otkrivanja spomenika Petru Petroviću Njegošu, 29. novembra 2013. godine u Andrićgradu, kada je u Višegradu boravilo oko 300 učesnika i izvođača, kao i nekoliko hiljada posetilaca.

 

Kragujevački ansambl, po želji organizatora, na ceremoniji zatvaranja, igraće „Vranje“ i „Splet igara iz Šumadije“, koreografiju, sa kojom je dobio najviše nagrada na svim festivalima i takmičenjima. Uslov su naravno živopisne nošnje i dinamična igra, uz muziku desetočlanog orkestra, koji prati ansambl. Poznatim stranim umetnicima, koji takvu tradiciju nemaju, ovi šaroliki prizori uvek predstavljaju fascinantan doživljaj, na kome Kusturica uvek insistira. Kragujevački ansambl ga nikada nije razočarao i uvek ispuni sva njegova očekivanja, čak i kada dobije iznenadnu inspiraciju, da režira ulični događaj, oni se savršeno prilagode, pa znaju da budu i glumci. Zato je i saradnja postala ustaljena.
U takmičarskoj selekciji „Kustendorfa“ ove godine učestvovaće 17 filmova mladih autora iz celog sveta. Na Mećavniku već boravi aktuelni dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, Andrej Končalovski, čiji je film „Bele noći poštara“ već prikazan prvog dana. Tu su i direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksički producent Aleks Garsija i iranski reditelj Bahman Gobadi, autora jedne od priča iz omnibusa „Razgovori sa bogovima“, koji sadrži devet priča o veri iz vizure proslavljenih savremenih autora. Do 26. januara na „Kustendorf“ će doći i renomirani filmski stvaraoci Alfonso Kuaron, Bertran Tavernije i Nikita Mihalkov.

Drvengrad i filmski Festival, nastali su po po ideji Emira Kusturice, našeg poznatog režisera i idejnog tvorca čitavog projekta. „Drvengrad“ (na nemačkom Kustendorf) je etno-selo u gradskom obličju i strukturi, koje ima status „Grad-hotel“, a nalazi se na razmeđi Zlatibora i Tare. Osnovano je i izgrađeno za potrebe snimanja filma „Život je čudo“, na brdu Mećavnik, koje nadvisuje selo Mokra Gora i na istom je nivou sa železničkom stanicom „Jatare“, kroz koju prolazi pruga uskog koloseka „Šarganska osmica“. Glavna ulica na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom se nalazi mala pravoslavna crkva brvnara, sa drvenim zvonikom, sagrađena po ugledu na ruske crkve, a posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg, popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje. U svakoj od njih nalazi se po nešto karakteristično za gradsku sredinu, bilo da je to hotel, galerija slika ili biblioteka, a tu je naravno i „Underground“, bioskop, ispod nivoa zemlje.
      

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu