Gogolj u kragujevačkom Teatru - iKragujevac


Kultura

U četvrtak, 22. januara, u 20 časova, u Knjaževsko-srpskom teatru kragujevačka pozorišna publika imaće priliku da pogleda višestruko nagrađivanu monodramu „Dnevnik jednog ludaka“, nastalu po pripoveci Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Smatra se da je ovo delo poznatog ruskog pisca imalo veliki uticaj na gotovo sve pisce vremena u kome je nastala. Čak se procenjuje da je i Dostojevski prema njoj napisao svoje poznato delo „Zapisi iz podzemlja“. Mladi glumac kragujevačkog Teatra, Ivan Vidosavljević, na veoma potresan način prikazuje ispovest mentalno obolelog činovnika, koji shvativši da se nalazi u ludnici, pokušava da u potpuno bezizlaznoj situaciji pronađe rešenje. Možda je u čitavoj priči najtužnije to što je i sam Gogolj zaista doživeo sličnu sudbinu, pa priča ima gotovo proročansku težinu.

Dušan Stanikić, glumac našeg teatra, bio je zadužen za režiju i scenski pokret u ovoj predstavi, a velikani naše scene poput Predraga Ejdusa i Mirka Babića, pomogli su Ivanu Vidosavljeviću da dočara ovaj lik. Za veoma izraženu akrobatiku pokreta, bio je zadužen Stevica Jovanović.

Ovaj scenski prikaz, do sada je igran i osvajao je nagrade na Međunarodnom festivalu monodrame Gala Star u Bakau u Rumuniji, kada je odlukom stručnog žirija Ivanu Vidosavljeviću dodeljena nagrada za najboljeg glumca - „One Man Show“. Žiri mladih, Ivanu Vidosavljeviću je dodelio i nagradu za najboljeg glumca - „Štefan Jordake“. Maja 2011. godine, Ivan Vidosavljević osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu na „Međunarodnom festivalu nove pozorišne akcije NETA“ u gradu Vraca u Bugarskoj, a decembra 2011. godine dobio je nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu monodrame „Albamono“ u gradu Korča u Albaniji. Monodrama „Dnevnik jednog ludaka“ dobila je i Nagradu za najbolju predstavu tog festivala.        

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu