Igrano-dokumentarni-muzički omaž posvećen Dragiši Nedoviću - iKragujevac


Kultura

Udruženje Biram Kragujevac, koje je nedavno organizovalo vrlo zanimljivo i posećeno predavanje „Tajne uspešnog braka“, započinje realizaciju projekta pod nazivom „Gradsko veče“. 

Iz ovog udruženja su rekli da je reč o seriji manifestacija koje će podsećati na neko davno, znatno srećnije vreme u kome smo se lepo družili i živeli, na setne priče iz Kragujevca „onih dana“, na neke ljude koji su iza sebe ostavili velika dela, na muziku uz koju smo se veseli, tugovali, igrali, voleli... 

Premijerno „Gradsko veče“ biće održano u sredu, 17. decembra, sa početkom u 20 časova, u sali Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, a biće posvećeno velikom kragujevačkom tekstopiscu i kompozitoru Dragiši Nedoviću.

Ovo „Gradsko veče“ je zamišljeno kao igrano-dokumentarno-muzički prikaz života i dela vrsnog umetnika. U romantičnoj atmosferi, uz svetlosne efekte, pred publikom će svoju životnu priču pripovedati - Dragiša Nedović, čiji lik će dočarati dramski umetnik Bogdan Milojević. Njegove koleginice, glumice Marija Rakočević i Nevena Katić, recitovaće stihove najponatijih Nedovićevih pesama, koje će izvoditi ansambl starogradske i narodne muzike „Srma“.

O Dragiši Nedoviću

Dragiša Nedović (1916 - 1966), kompozitor, muzičar i pesnik, rođen je u Kragujevcu. Sa 16 godina odlučuje da krene peške na put, samo sa gitarom, „kako bi narod čuo njegovu muziku". Put ga odvodi u Bosnu, gde piše poznate sevdalinke: „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Iz Bosne se jedna pesma čuje“, „Bosanske me pjesme zaniješe“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“... koje su odavna postale trajna muzička baština.
Posle Bosne odlazi u Dalmaciju, gde piše pesme u duhu ovog podneblja: „O, lipa ti, neznanko“, „O, brodiću beli“, „Mare, Mare, srićo moja“ („Kad si bila mala Mare“).

Po povratku u Srbiju, stvara neprevaziđene pesme koje su vremenom dobile status izvornih: „Stani, stani, Ibar vodo“, „Obraše se vinogradi dole kraj Topole“, „Lepe li su nano Gružanke devojke“, „Na Moravi vodenica stara“, „Jesen prođe, ja se ne oženih“, „Ajd' idemo Rado“, „Siromah sam, druže“, „Harmoniko moja“, kao i nezvaničnu himnu Kragujevca - „Tekla reka Lepenica“.

Napisao je preko 400 pesama, koje se i danas pevaju, mnoge kao izvorne, za koje ljudi i ne znaju da ih je napisao i komponovao upravo Dragiša Nedović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu