"Bitef" u Knjaževsko srpskom teatru - iKragujevac


Kultura

U subotu, 13 decembra, od 20 časova, u Knjaževsko srpskom teatru, Kragujevčani mogu da pogledaju predstavu „Muškarčine“, koja se nalazi na redovnom repertoaru Bitef Teatra već dve godine. Predstava je namenjena gostovanju u mnogim gradovima Srbije, a NIN, jedan od najpozbatijih domaćih nedeljnika, proglasio je „Muškarčine“ za jednu od 3 najbolje predstave godine.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra E8 i Bitef Teatra, kao pozorišni dokumentarac o eksponiranju muškosti na Balkanu, koja se potencira „po svaku cenu“. Muškost se neminovno dokazuje pokazivanjem snage i srčanosti, a pokazivanje emocija smatra se za znak slabosti. Sistem vrednosti mlade generacije formiran je u proteklim ratovima na Balkanu i u periodu tranzicije, kada najčešće dolazi do zamene teza vrednosti, ukojoj se favorizuju borbenost i bahatost. U želji da se „uklope“, mladi nove generacije često su dezorjentisani između nametnutog „šablona“ i sopstvenih emocija, pa postaju destruktivni ili čak autodestruktivni, činećimnoge stvari, koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje.

Predstava ukazuje na nametnut način, na koji se muškost formira i tretira, a nastala je kao kolaž ličnih priča iskustava i stavova ko-autorskog i izvođačkog tima, dramatizacijom knjige „Biti muško“ Stiva Bidalfa, citiranjem fragmenata iz štampe, sa interneta i televizije. U predstavi su korišćeni i statistički podaci dobijeni u istraživanju „Mladići i maskulinitet“ sprovedenom u okviru projekta „Budi muško“, pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške. Režiju i dramaturgiju predstave radili su Milena Bogavac i Vojislav Arsić, a ko-autori i izvođači su Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić.       

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu