Počela sanacija rodne kuće Radoja Domanovića - iKragujevac


Kultura

Posle 41 godine propadanja danas je počela sanacija i adaptacija rodne kuće najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića, u Ovsištu kod Topole.

"Rok za završetak radova je 90 dana, a po polovinu sredstava za ovu investiciju, vrednu nešto više od tri miliona dinara, obezbedili su opština Topola i Ministarstvo privrede", izjavila je Tanjugu direktorka biblioteke "Radoje Domanović" u Topoli Slađana Mitrović.

Naglašavajući da radovi obuhvataju kompletno uređenje objekta, Mitrović je rekla da je izvođač radova preduzeće "Kej" iz Valjeva, koje je izabrano na tenderu.
"Kada kuća, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, bude sanirana i adaptirana biće ogranak naše biblioteke", rekla je Mitrović i podsetila da je poslednji put restauracija kuće rađena 1973. godine i da do danas nije bilo ikakvih značajnih ulaganja.

Kuća je izgrađena, daleke 1852. godine i tada je služila za potrebe škole u Ovsištu, a na 100-godišnjicu njenog postojanja, na zidu kuće postavljena je spomen ploča u znak sećanja na njenu prvobitnu namenu i mesto Domanovićevog rođenja.
"U planu je da se u ovom spomen domu organizuju književni, obrazovni i kulturni programi, kao i da se nastavi, prekinuta tradicija, održavanja manifestacije "Domanovićevi dani satire", navela je Mitrović.

Rodna kuća Domanovića je u veoma lošem stanju, grede su popustile, krov prokišnjava, a u njenoj unutrašnjosti malter otpada sa plafona. Vlaga je svuda, a na praznim policama, umesto bogate biblioteke srpskog pripovedača, izlegli se ptići.

Iz nje su pre nekoliko godina knjige izmeštene u prostorije Doma omladine u Ovišstu, kako bi se sačuvale od daljeg propadanja, jer je reč o dosta starim knjigama

Radoje Domanović, tvorac srpske satirične pripovetke, rođen je 1873. godine a preminuo je 1908. godine. Neke od njegovih najznačanijih pripovetki su - "Razmišljanje jednog običnog srpskog vola", "Danga", "Vođa", "Stradija", "Mrtvo more", "Kraljević Marko po drugi put među Srbima", "Glasam za slepca" i druge.

tanjug.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu