Izložba „Upotreba slike“ u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U četvrtak, 20. novembra, u 20 časova, u Studentskom kulturnom centru Kragujevac biće otvorena izložba slika Žolta Kovača pod nazivom „Upotreba slike“.

Izložba „Upotreba slike“ prikazuje Kovačeva iskustva sa slikom tokom proteklih petnaestak godina i obuhvata radove iz četiri serije slika: „Prazno vreme“, „Glupe slike“, „Slike suvišnih informacija“ i „Sjajne slike“. Ona je ujedno i kustoski koncept, pri čemu je autor i kustos i umetnik. Izložba je već održana u Novom Sadu, Pančevu, Kraljevu i Požegi, s tim da se svaki put izložba ponovo kreira prema postojećem prostoru, pa otud varira broj i izbor izloženih radova. Sastavni deo izložbe je i razgovor sa publikom i radionica sa učenicima lokalnih škola.

Žolt Kovač je rođen u Pančevu 1975. godine. Po svršetku Matematičke gimnazije, u Beogradu 1994. godine, upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, na kom i magistrira 2002. godine. Od 2000. do 2002. godine pohađao Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu. Godine 2010. upisuje Doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetosti. Priredio je 18 samostalnih i izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Nemačka, Austrija, Norveška, Poljska, Slovačka, Mađarska, Francuska, Češka, Estonija, Grčka, Rusija, Makedonija). Radi kao predavač u Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika. Suosnivač i urednik online magazina za savremenu umetnost Supervizuelna (www.supervizuelna.com). Svira bas gitaru u muzičkoj grupi Jarboli. Živi u Beogradu.  

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu