Koncert Alberdija na Univerzitetu - iKragujevac


Kultura

U ponedeljak, 20. oktobra, u 20 časova, u Univerzitetskoj galeriji Kragujevca, solistički koncert na harmonici održaće Injaki Alberdi, jedan od najpoznatijih španskih akordeonista. Tokom koncerta publika će imati priliku da čuje dela Ibaronda, Erkoreka, Verdua, Hosokave, Toresa i Sofije Gubajduline.

Istog dana, u 12 časova, Iñaki Alberdi će održati predavanje na temu „Aspekti u karijeri muzičara“ i „Aspekti u interpretaciji moderne muzike“, u prostorijama biblioteke Filološko-umetničkog fakulteta u zgradi Druge kragujevačke gimnazije.

Injaki Alberdi je rođen u Španiji. Pobednik je nekih od najznačajnijih međunarodnih takmičenja, kao što su Internacionalno Takmičenje Akordeonista u Moskvi i Svetski Kup. Kao solista je sarađivao sa istaknutim dirigentima i nastupao u koncertnim dvoranama Filharmonije u St. Petersburgu, Barseloni, Kairu, Štutgartu, Granadi, Veneciji, San Sebastianu, Dablinu, Pekingu i Šangaju. Sarađivao je sa poznatim kamernim sastavima, a premijerno je izveo koncerte za harmoniku i orkestar Gabrijela Erkoreke, Ramon Lazkana, Hesusa Toresa, i Hoze Maria Sančez-Verdua. Nastupao je kao solista sa Simfonijskim Orkestrom Baskije Orkestrom Španske Radio Televizije, Kraljevskom Liverpulskom Filharmonijom, Nacionalnim Orkestrom Mladih Španije, Orkestrom Grada Granade, Galicijskom Filharmonijom, Orkestrom Madridske Zajednice, Nacionalnim Kamernim Orkestrom Andore i Orkestrom Ruskog Ministarstva Kulture.

Dobitnik je prestižne nagrade, koju dodeljuje prestižni londonski list „Gramofon Magazin“. Snimak koncerta za harmoniku Hesus Toresa za Španski Nacionalni Radio, koji je izveden na Nacionalnoj Tribini Kompozitora UNESCO-a, emitovan je u preko 20 zemalja.Trenutno radi kao profesor harmonike na Fakultetu u San Sebastijanu i aktivno drži koncerte i predavanja širom Evrope.    

izvor GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu