Međunarodni susreti pisaca u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U petak 19. septembra, u Kutiji šibica biće održan Međunarodni susret pisaca sa početkom od 19 sati.

Međunarodni susreti nastavljaju sa radom u vidu okruglih stolova, pesničkih večeri i obilascima više gradova u Srbiji, među kojima se nalazi i Kragujevac. Deo programa i gostiju biće predstavljen 19. septembra u 19:00 u Studentskom kulturnom centru.

Gosti će biti sa manifestacije beogradski književni sureti, kao i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić Roko.

"Ovi književni susreti u poluvekovnom trajanju učvršćjuju nas u uverenju da su neophodni našoj kulturi i da predstavljaju blagodat spomenu u povezivanju svih ovih ideja, bez kojih postojeći svet ne bi otkrivao plemenitu moć da savlada sopstvena ograničenja i isključivosti posebno, kada znamo, koliko je literatura podređena prožimanju novih poetičkih tendencija“, rekao je Andrić.

On je izrazio uverenje da "sredstva uložena u književnost i izdavačku delatnost nisu suvišan trošak, a samim tim kultura itekako postaje sadržajnija i bogatija“.

Andrić je podsetio, da su ovogodišnji susreti posvećeni obeležavanju 450. godišnjice rođenja Viljema Šekspira, 200. godišnjici rođenja Mihaila Ljermontova, i naših književnih velikana 150. godišnjici smrti Vuka Karadžića, 150.rođenja Branislava Nušića, jednom veku od smrti Jovana Skerlića, 100. godišnjici rođenja Eriha Košsa kome je juče otkriven spomenik u Francuskoj 7. i 80.godišnjici rođenja Branka Miljkovića.

Redakcija SKC-a

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu