Prvi singl grupe Smak izašao pre 40 godina - iKragujevac


Kultura

Prošlo je tačno 40 godina od kada je izašao prvi singl grupe Smak, (Živim ja / Biska 16).

Grupa Smak je ime dobila po dramskom kolažu koji se u vreme kada je grupa nastala izvodio u Kragujevcu.

Prvu stabilnu postavu iz 1974. su činili: Radomir Mihailović Točak (gitara), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi), Zoran Milanović (bas-gitara), Boris Aranđelović (vokal) i Laza Ristovski (klavijature).

Marta 1974. Smak objavljuje prvi singl. 10. novembra 1974. imaju svoj prvi nastup u Beogradu i to na rođendanu emisije Veče uz radio. U Domu Sindikata nastupaju zajedno sa beogradskom Pop mašinom i drugim grupama.

Smak je bio, pre svega, poštovan zbog Točkove gitarske virtuoznosti, u početku najviše po uzoru na Džimija Hendriksa i zbog zanimljive i snažne, fuzije hard roka, džeza, progresivnog roka, džez roka sa snažnom bluz osnovom, sa Aranđelovićevim vokalnim falsetom koji je rado korišćen u duelima gitare i glasa.

„Ulazak u harem“, instrumental koji je proslavio Radomira Mihailovića Točka kao jednog od gitarskih heroja i legende muzičke scene bivše Jugoslavije tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Dok su albumi „Crna dama“ iz 1977. i „Stranice našeg vremena“ iz 1978. bile vrlo cenjene od strane obožavalaca progresivnog roka i čak su bili izdavani za englesko tržište.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu