Teatar: Predstava "Zeleni zraci" - iKragujevac


Kultura

U četvrtak, 24.aprila od 20 sati, na sceni „Joakim Vujić“ Knjaževsko-srpskog teatra, predstava „Zeleni zraci“ u režiji Milice Kralj.

Ovaj istorijski komad rađen je po tekstu „Vila Sašino“, reditelja Gorana Markovića.

“Priča o braku i pogibiji poslednjih Obrenovića je postala deo folklora ovog naroda i nema tog Srbina koji o ovoj stvari ne zna sve detalje. Međutim, uprkos tome što mnogo ne volim romansirane biografije, ova me je priča decenijama proganjala. Možda zbog toga što je moja baka, kao trinaestogodišnja devojčica, sa balkona svoje kuće, koja se nalazila preko puta Starog dvora, posmatrala ubistvo kralja Aleksandra i kraljice Drage. Uživo, kako se danas kaže. To je bio možda najupečatljiviji doživljaj u njenom životu: vojnici su kroz prozore bacali delove kralja i kraljice uvijene u bele, brokatne čaršave, prethodno ih raskomadavši na bilijarskim stolovima. Tako je počinjao novi vek u ovim krajevima”.- Goran Marković.

U kragujevačkoj verziji kraljicu Dragu i kralja Aleksandra igraju Isidora Rajković i Miloš Krstović, a u ostalim ulogama su iskljičivo glumci ove kuće: Vladan Živković, Slavica Radulović, Mirko Babić, Miodrag Pejković, Dragan Stokić, Nikola Milojević, Saša Pilipović, Aleksandar Milojević, Milić Jovanović, Zdravko Maletić, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Dušan Stanikić i Čedomir Štajn.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu