Vodopad Duboki potok: Još jedno blago Kragujevca - iKragujevac


Kultura

Vodopad Duboki potok se nalazi u okolini Kragujevca u naselju Ždraljica, nedaleko od puta Kragujevac-Jagodina preko sela Sabanta, u podnožju planine Žeželj. Visok je oko 15 m i predstavlja najveći i najviši vodopad u Šumadiji. 

Vodopad se formira kada vode Dubokog potoka koji teče niz padine planine Žeželj, formiraju prvo 7-8 manjih vodopada, a nakon toga se obrušavaju preko strmog odseka visokog oko 15 m, čime se stvara vodopad Duboki potok ili kako ga još meštani zovu vodopad Buk. Vodopad se formira na kontaktu paleozojskih filita i krečnjaka.

Aktivan je tokom cele godine, ali je najizdašniji u proleće, kada dolazi do otapanja snega sa okolnih padina i pojave obilnih padavina čime se nivo vode u reci povećava a samim tim i vodopad biva atraktivniji. Ispred vodopada nalazi se stara bukva ispod koje je Ćosićki izvor hladne vode koju meštani koriste za piće.

Platforma na vodopadu Buk ispod planine Žeželj :

Ljubiteljima prirode koji žele da posete vodopad Buk ispod Žeželja, od sada je na raspolaganju platforma koja je nedavno izgrađena.

Uređenje prostora oko najvišeg vodopada u Šumadiji i izgradnju platforme realizovao je Planinarsko ekološki klub ''Gora'' uz finansijsku podršku gradske uprave Kragujevca. 

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu