Kako pametni telefoni menjaju naš način razmišljanja? - iKragujevac


IT

Kada vam roditelji kažu kako će vam telefon zatrovati glavu, jeste li samo grubo odbrusili ili ste možda razmislili zašto vam to kažu? Nisu ljuti na vas, niti ljubomorni, već se brinu za vas.

Korišćenje smartfona i tableta možda nije loše ali naravno i u tome treba imati meru.

Naučnici su sproveli ovo istraživanje na 37 osoba od kojih je 26 svakodnevno koristilo pametni telefon sa ekranom osetljivim na dodir, dok ostali nisu.

Merenja su napravljena na temelju aktivnosti srednjeg prsta, kažiprsta i palca, a koje i inače najčešće koristimo prilikom “tipkanja” po smartfonu. Osobe koje su koristile smartfone u 10 testiranih dana imale su pojačanu moždanu aktivnost, kao i osetljivost na prstima. Istraživanje je pokazalo linearan rast između korišćenja smartfona i moždanih aktivnosti.

Studija je pokazala kako “dodirni” predmeti kao što su ekrani pametnih telefona, ali i muzički instrumenti i gejmerska periferija (kontroleri) imaju uticaj na fizičku percepciju. Češće korišćenje takvih predmeta menja osetljivost ruke.

Drugim rečima, ekrani smartfona su samo još jedna površina kojoj se naš organizam prilagođava, u ovom slučaju ruka. Jesu li roditelji onda u pravu kada deci brane korišćenje smartfona? Možda i ne, iz ovog ugla, ali postoje tu i drugi elementi koje treba uzeti u obzir, a to je svakodnevna komunikacija, razvoj moguće zavisnosti, zanemarivanje svakodnevnih obaveza, pa čak i zračenje uređaja.

Ovaj problem treba sagledati sa svih aspekata, sve što je prekomerno može štetiti, pa tako i korišćenje smartfona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu