Kako da prepoznate virus u računaru - iKragujevac


IT

Ukoliko znate na koje simptome da obratite pažnju kako bi prepoznali da je vaš računar možda zaražen opasnim virusom, onda veoma lako možete i rešiti problem.

Pravi računarski virusi dizajnirani su tako da ih prosečan korisnik veoma teško primeti, a i teško očistiti sa računara. Ponekad je prisustvo zlonamernog softvera i očigledno. Malver namenjen ucenivanju otkriće svoje prisustvo kako bi vas ucenio.

Međutim, simptomi drugih vrsta malvera su manje očigledni. Najčešći simptomi koji ukazuju na to da je vaš računar zaražen virusom:

Pad performansi računara

Ukoliko vam kompjuter radi sporije nego obično, ili je u pozadini pokrenuta gomila sumnjivih programa, malware može da bude uzrok svemu tome.

Antivirusi ne funkcionišu

Kompjuterski virusi će često pokušati da isključe svaki vid zaštite koje vaš računar ima kako bi se zaštitili, odnosno kako biste ih vi teže identifikovali i obrisali. Ukoliko programi poput Windows Update-a, Task Manager-a, Regedit-a, System Restore-a, Msconfig-a ili neki antivirusni softver ne funkcionišu, imate dobar razlog da postanete sumnjičavi da nešto nije kako treba.

Novi toolbarovi u internet pretraživaču

Veliki broj programa može da instalira nove toolbar-ove u vašem internet pretraživaču, što uglavnom nervira veliki broj ljudi. Međutim, ukoliko novoinstalirane toolbar-ove ne možete ukloniti, nešto nije kako treba.

Promena početne stranice u pretraživaču

Ovo je sličan problem kao i sa toolbar-ovima. Ukoliko se ove stranice promene u nešto što nepoznato, i ne možete ih vratiti na prethodne, neki virus iz pozadine je verovatni uzrok.

Ono što možete uraditi je da prvo proverite da li je vaš antivirusni program kompromitovan, pa računar skenirajte sa nekim drugim alatom koji nije potrebno instalirati. Preporučljivo je skenirati kompjuter iz Safe Mode with Networking načinom rada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu