Android aplikacije koje su zabranjene - iKragujevac


IT

Android je oduvek važio za simbol otvorenosti. Ali ipak neki su otišli predaleko u kreiranju aplikacija.

Secret SMS Replikator - Jedna od najkontroverznijih aplikacija koje su mogle da se instaliraju na Android uređaj je ova koja je u suštini mali spyware. Kada ga instalirate na nečiji telefon, možete je podesiti da prosleđuje sve SMS poruke koje ta osoba dobija na svoj telefon. Aplikacija je skrivena, pa je korisniku dosta teško da je pronađe. Ipak, sklonjena je iz prodavnice pre četiri godine.

Is My Son Gay? - Ovo aplikacija je pokazatelj da nije svaki vid provokacije dobra reklama. Nakon instalacije, korisnik je trebalo da odgovori na 20 pitanja i na taj način dobije odgovor o seksualnoj orijentaciji svoje dece. Iako je ovo trebalo da bude neki vid humora, pripadnicima LGBT populacije aplikacija nije bila nimalo smešna, pa su uspeli da je zabrane 2011. godine.

SpoofApp - U doba digitalnih uređaja kada svaki telefon i mreža mogu da prepoznaju i prikaju broj pozivaoca, teško da je moguće da se našalite tako što ćete pozvati nepoznati broj. U julu 2011. grupi programera se to nije dopalo, pa su napravili aplikaciju koja je svaki poziv provlačila preko posebnog servera i prikazivala lažni broj. Ipak zbog zakona koji važe u SAD ovo je zabranjeno, pa je samim tim Google povukao ovu aplikaciju ubrzo nakon lansiranja.

Bomb Gaza - Već po nazivu se može videti koliko je ova igrica bila neukusna. U julu ove godine programeri iz PLAYFTW predstavili su igru sa retro grafikom u kom igrač upravlja Izraelskim avionima i bombarduje pojas Gaze, pritom gađajući vojnike, dok je trebalo da izbegne civile. Nakon nekoliko nedelja Google je uklonio ovu aplikaciju.

Ad-Away - Za sve korisnike koji ne vole da vide reklame dok koriste aplikacije jedno od rešenja je bila Ad-Away koja je uklanjala sve vidove advertajzinga iz aplikacija. Ipak pošto Google zarađuje od reklama, tako je promenio pravila tako da Ad-Away i slični programi više nisu bili dobrodošli u Play Store.

Make Me Asian - Početkom prošle godina pojavila se aplikacija koja omogućava korisnicima da na svojim fotografijama promeni boju kože, iskosi oči i "postane azijat". Naravno, veliki broj korisnika je ovo doživelo kao uvredu, pa je za manje od mesec dana nestala iz ponude.

Virus Shield - Ovi programeri su samo bili bezobrazni. Za četiri dolara su ponudili aplikaciju koja skenira telefon i traži viruse u njemu. Ipak, ubrzo je otkriveno da jedino što je ova aplikacija radila je menjala boju ikonice nakon "završenog skeniranja". Nije bilo provere telefona, nikakvih bezbednosnih procedura, samo promena ikonice. Kada je prevara otkrivena Google ju je odmah zabranio.

blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu