Otkrivamo: Evo kako da se rešite Facebook virusa - iKragujevac


IT

Nakon masovne zaraze računara putem virusa koji se širio preko lažnih video snimaka na Facebook-u, o kome smo pisali juče, danas donosimo rešenje za sve one koji su zarazili svoj računar.

Naime, nakon što ste kliknuli na "pogledajte moj privatni xxx snimak" video, navodno od vašeg prijatelja/prijateljice, našli ste se na stranici koja je nalik čuvenom Youtube-u, međutim da bi ste pogledali famozni video (koji uzgred i ne postoji), traži se od vas da instalirate neki softver. Ukoliko ste preuzeli i instalirali taj softver vaš računar je zaražen.

Backdoor.win32.bifrose - krajnje opasan trojanac koji preuzima kontrolu nad računarom, mnogi antivirusi su u stanju da ga detektuju ali ne i da ga uklone. Kada je računar zaražen ovim trojancem njegova aktivnost se može videti u Task Manager-u i treba se onemogućiti i ukloniti.

Potrebno je ukloniti ga na pravilan način, za šta stručnjaci preporučuju manuelnu metodu i nekog ko zna pravilno da uradi proces. Mada na internetu postoje i rešenja koja mogu pomoći, kao što je npr. Malwarebytes.

- Prvo restartujte računar, dok se podiže sistem pritiskajte dugme F8, i u meniju izaberite "Safe Mode with Networking".

- Zatim otvorite Registry Editor (Start > Run > otkucate "regedit" pa Enter)

- Pronađite ove parametre:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\win32.bifrose.exe
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Backdoor:Win32/Bifrose.IQ
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun
HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating

- U njima sve sve što ima naziv "backdoor.win32.bifrose" ili sličan obrišite. Zatim, aktivirajte sakrivene fajlove (Show hidden files and folders) i pronađite ove direktorijume:

C:\Program Files\Application Data\win32.bifrose.dll
C:\korisnik\Application Data\win32.bifrose.exe
C:\Program Files\win32.bifrose.exe

Napominjemo da naziv fajla može varirati, pa budite obazrivi da ne obrišete nešto pogrešno, a takođe je preporuka da zbog komplikovanog postupka to uradi neko stručno lice. Nakon što sve uradite, restartujte računar i on bi trebao biti bez virusa.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu