Ako na Facebooku vidite ovaj video, ne klikćite na link - iKragujevac


IT

Ako vidite da je neko od vaših Facebook prijatelja preporučio ovaj video snimak, ne klikćite na link jer možete zaraziti računar trojancem za koga stručnjaci veruju da dolazi iz Albanije i koji može ukrasti vaše podatke iz browsera.

Prevara započinje smešnim video snimkom, a kada korisnik klikne na video snimak da bi ga pogledao, preusmerava se na lažnu YouTube stranicu, na kojoj će videti da snimak ima impresivan broj pregleda (skoro 1,4 miliona) i veliki broj onih kojima se snimak sviđa. Korisnik se zatim upućuje da preuzme i instalira lažno ažuriranje za Flash Player. Flash Player.exe je ustvari trojanski program koji Bidefender detektuje kao Trojan.Agent.BDYV.

Prevaranti su kreirali više od 20000 jedinstvenih URL-ova koji preusmeravaju žrtve na maliciozne web sajtove i lažni ali primamljivi YouTube video, koji prikazuje ženu koja se svlači ispred web kamere.

Nekoliko sekundi video snimka koje je moguće pogledati je tu da bi se privukli muški korisnici Facebooka da kliknu na link. Autori malvera su lažirali broj pregleda takođe zbog toga da korisnici ne bi posumnjali da je reč o prevari.

Kada se instalira, Trojan.Agent.BDYV može da radi unutar browsera, uključujući i Chrome i Firefox, da označava prijatelje na Facebooku i da spreči korisnike zaraženiih računara da obrišu njegove objave sa svojih profila.

Savetuje se korisnicima da budu oprezni kada razmišljaju da kliknu na Facebook video snimke.

Ažurirajte svoje antivirusne softvere i upozorite prijatelje ako mislite da su u opasnosti da postanu žrtve malvera poručuje se korisnicima društvene mreže.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu