Šta je "sexting" i zašto roditelji trebaju znati o njemu - iKragujevac


IT

Pojam “sexting” je nastao od reči “sex” i “texting”, a označava slanje seksualnih poruka sa eksplicitnim sadržajem putem mobilnih telefona (smartfona), i najčešći je kod tinejdžera. U 2012. godini reč je uvrštena i u rečnik kao novi pojam.

Tinejdžeri koji više šalju poruke sa eksplicitnim sadržajima verovatno će biti seksualno aktivniji, kaže studija koju je napravio Pediatrics, službeni časopis američke akademije pedijatara, u kojoj su dokazali direktnu vezu između intenzivnog slanja tekstualnih poruka i seksa među tinejdžerima. Međutim, to je samo vrh ledenog brega, jer se na ovu temu pojavio i novi trend "sexting".

Analiza Pediatricsa je otkrila da oni koji šalju više od 100 SMS poruka dnevno imaju osetno veću verovatnoću da će praktikovati seks u odnosu na one koji šalju manje SMS poruka. 20% ispitivanih tinejdžera su priznali su kako su primii barem jednu SMS poruku sa eksplicitnim seksualnim sadržajem. Ipak, samo 5% ispitanih tinejdžera priznalo je kako je poslalo poruku eksplicitnog sadržaja.

Studija je pokazala da iako tinejdžeri šalju ili primaju poruku, verovatnoća za seksualnu aktivnost se osetno povećava.

Ono što može dodatno da zabrine su slične aktivnosti na društvenim mrežama, u smislu slanja eksplicitnih fotografija putem poruka što se takođe smatra sextingom.

Roditelji takođe moraju znati jos jednu bitnu stvar, a to je da se sexting među maloletnicima smatra dečijom pornografijom i strogo je kažnjivo po zakonu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu