Alternativa za Microsoft Office - besplatan LibreOffice - iKragujevac


IT

LibreOffice zauzima sve veći broj računara i to kao najbolja alternativna zamena komericajlnom Microsoft Office paketu. Najvažnje od svega je da je Libre Office kompatibilan sa svim formatima Microsoft Office-a, a kompatibilnost se stalno unapređuje.

Sloboda se može iskazati i digitalno, dokazuje LibreOffice paket. Da ne postoje programi otvorenog koda (open source) internet bi danas bi bio mnogo skuplji. Većina servera radi na nekoj platformi otvorenog koda (Apache), većina dobrih pregledača (browsera) su otvorenog koda (Mozilla Firefox, Google Chrome), otvorenog koda je i Linux na kom su bazirana i mobilna rešenja kao Android.

Libre Office je kancelarijski paket koji se sastoji od tekst procesora (Writer) kao suparnik Wordu, programa za tabelarne proračune (Calc) kao suparnik Excelu, Impress koji je suparnik Power Point-u, Base umesto Accessa i još dalje, Math za matematičke formule i Draw za vektorsko crtanje.

Njegovo preuzimanje je potpuno besplatno sa zvaničnog sajta i postoji u verzijama za sve platforme: Windows, Linux i MacOS. Libre Office postoji i na srpskom jeziku, tako provera pravopisa za srpski jezik radi odlično kao i preslovljavanje iz ćirilice u latinicu (i obratno).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu