Obezbedite vašem detetu sigurnost na internetu - iKragujevac


IT

Posledice nenadgledane komunikacije dece na internetu mogu biti nesagledive. Kako bi smanjili rizike koje nosi boravak dece na internetu, roditelji bi trebalo da zauzmu aktivan stav i preuzmu inicijativu.

Da li ste znali da je 5 miliona korisnika facebook-a starosne dobi manje od 10 godina, dok je facebook pravilo da nalog mogu imati osobe od najmanje 13 godina?

Objasnite detetu osnovna pravila. Lakše je da dete nauči da bezbedno surfuje internetom nego da snosi posledice eventualnih pogrešnih koraka.

Koja su osnovna pravila sa kojima roditelj mora upoznati dete kako bi njegov boravak na internetu bio pozitivno iskustvo?

  • Adresu, broj telefona ili neke druge kontakt podatke nikada ne smeš objavljivati javno niti ih slati nepoznatim osobama email-om, preko društvene mreže ili tokom chat-a.
  • Nikada ne smeš pristati na sastanak sa osobom koju ne poznaješ. Jednostavno, ignoriši takve pozive i prekini svaku komunikaciju sa bilo kim ko insistira na susretu.
  • Ne objavljuj svoju adresu na forumima i sajtovma društvenih mreža. Ovakvi sajtovi su zlatni rudnici za spamere koji tragaju za email adresama a posledica može biti ta da tvoj email inbox bude zatrpan neželjenom poštom.
  • Ne otvaraj linkove u porukama koje dobiješ od nepoznatih ljudi. Takvi linkovi mogu biti opasni jer ih možda šalju kriminalci.
  • Ne otvaraj linkove koji navodno nude nešto primamljivo. Skoro uvek takve poruke šalju sajber kriminalci ili prevaranti kojima je cilj da prevarom namame korisnike da posete neki opasan sajt a takva poseta bi se mogla završiti infekcijom računara nekim štetnim programom.
  • Ne obraćaj pažnju na ponude kao što su besplatne nagrade, laka zarada, nasledstvo - takve poruke uvek i isključivo šalju prevaranti.

Na kraju, detetu treba objasniti da na društvenim mrežama ali i na internetu moraju biti isto onako oprezni kao i van virtuelnog prostora.

Pomoć za roditelje

Savremeni zaštitni softver mnogih proizvođača antivirusa uključuje funkcionalnost koja obezbeđuje posebnu zaštitu vašoj deci od mnogobrojnih pretnji koje dolaze sa interneta. Birajte zaštitna rešenja koja vam najviše odgovaraju u pogledu mogućih ograničenja, fleksibilnosti podešavanja i dr.

Na kraju, ne zaboravite: boravak vaše dece na internetu povećava rizik od infekcije računara kompjuterskim virusima. Zato je zaštita računara od malcioznog softvera od ključnog značaja onda kada vaše dete koristi računar za boravak na internetu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu