Milićev uhapšen u Kini - iKragujevac


Hronika

Marko Milićev uhapšen je u Kini po poternici srpskog Interpola zbog sumnje da je svojim vozilom "kantrimen" na Brankovom mostu udario Luku Jovanovića.

Kako je rekao ministar Nebojša Stefanović izjavio na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, Milićev je uhapšen i nalazi se u pritvoru u Kini.

Srbija je već započela razgovore o izručenju Milićeva, iako bilateralni ekstradicioni sporazum između Srbije i Kine nije zaključen, rekao je Stefanović, dodavši da veruje da će to biti brzo rešeno zahvaljujući angažovanju ambasadora Kine u Srbiji i volji NR Kine.

"Mislim da ćemo ovo uraditi mnogo brže nego što to predviđa redovna procedura po reciprocitetu koja bi mogla da potraje i više nedelja. Dobro je što je u pritvoru. Srbija će pokrenuti postupak ekstradicije večeras ili već sutra ujutru, i očekujem da će u narednih nekoliko dana, ili najviše nekoliko nedelja, Marko Milićev biti u rukama srpske policije i pravosuđa", rekao je ministar.

On je izrazio zahvalnost svim pripadnicima srpske policijei i drugim policijama na angažovanju u pronalaženju i hapšenju Milićeva, kao i onima koji su pomogli u pribavljanju dokaza za otkrivanje ubice Luke Jovanovića, "bez obzira što je dokaze u početku bilo veoma teško naći i što smo se prilično pomučili da iz gotovo ničega izgradimo dobar slučaj, da pokažemo da je policija sposobna da ovo uradi".

Stefanović je podsetio da su, kao što je obećao, uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Tijane Jurić i Luke Jovanovića.

"Žao mi je što su mnogi koji su tada govorili da ga nikada nećemo uhvatiti, da ga nećemo naći, koji su izmišljali razne priče u međuvremenu, žao mi je što sada ćute kada se pokazalo da sve ono što smo rekli, da smo bili u pravu. Od Darka Šarića do Marka Milićeva, uhapsili smo svakog kriminalca koji je počinio teško krivično delo u ovoj zemlji. Nastavićemo tako da radimo i za policiju neće biti nerešivih slučajeva", poručio je Stefanović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Stefanović je rekao da policija još nema informacije o sudbini automobila "mini kantrimen", kojim je, kako se pretpostavlja, usmrćen Jovanović, i da će to biti poznato tek kada Milićev bude u Srbiji.

"I bez toga imamo dovljno svedoka i dokaza da napravimo veoma cvršt slučaj pred sudom", naglasio je Stefanović.

Kako je dodao, Milićev je iz Srbije u Tursku otputovao 10. avgusta, 13. avgusta krenuo je ka Hongkongu, a u centralni deo Kine stigao 15. avgusta.

"Nakon toga smo obavestili kineske vlasti i u saradnji s njima, kada smo imali dovoljno dokaza za podizanje optužnice i crvene Interpolove poternice, pokrenili smo proceduru hapšenja", rekao je Stefanović i dodao da detalji o kretanju Milićeva u Kini još nisu poznati, niti da li je uhapšen još neko osim njega.

Milićev je bio u bekstvu, pošto je napustio Srbiju 10. avgusta letom za Istambul u 12,25 sati sa svojim pasošem.

Poternica je bila raspisana na dva imena - Marko Milićev i Marko Marković pošto se sumnja da on koristi i stari pasoš na prezime Marković , čiji je nestanak prijavio prošlog septembra a potom promenio prezime.

Pretpostavlja se da je odatle pobegao za Kinu.

Ranije danas otac Luke Jovanovića, Bojan Jovanović saslušan je u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje vodi istragu protiv osumnjičenih u tom slučaju i pridružio se krivičnom gonjenju protiv njih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu