Podignut optužni predlog za pogibiju vojnika - iKragujevac


Hronika

Predsednik Višeg suda u Jagodini Dragan Janićijević izjavio je da je tužilaštvo Višeg suda u Jagodini pustilo optužni predlog protiv pet osoba, osumnjičenih za pogibiju i ranjavanje kadeta Vojske Srbije u tragediji na Pasuljanskim livadama 2012. godine.

Reč je o krivičnim delima protiv opšte opasnosti i nepreduzimanju mera za obezbeđenje vojne jedinice, precizirao je Janićijević.

"Sada smo u fazi preispitivanja vezano za nadležnost, da li taj predmet pripada Višem sudu ili Osnovnom sudu. Dato je sudiji Višeg suda da proveri čija je nadležnost i kada odluka u vezi toga bude doneta, možemo govoriti preciznije o tom predmetu", rekao je Janićijević.

On je napomenuo da do te odluke ne može saopštiti imena osoba protiv kojih je pušten optužni predlog.

Istražni sudija Višeg suda u Jagodini Zoran Petrović završio je istragu o stradanju kadeta 12.marta 2013.godine i tada izjavio da javni tužilac "ima dovoljno materijala da podigne optužnicu".

"Istraga je završena, činjenično stanje je potpuno rasvetljeno i tužilac ima dovoljno materijala na osnovu koga može da podigne optužnicu", rekao je tada Petrović.

Zahtev za istragu je polovinom avgusta 2012. podigao zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini Miomira Vasića.

Na Poligonu Vojske Srbije "Pasuljanske livade" 18.juna 2012. u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od projektila automatskog bacača granata, koga su pronašli, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine - Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topola, a povređeno je petoro tada kadeta, sada potporučnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu