Gradovi u mraku zbog duga za struju - iKragujevac


Ekonomija

Zaboravljeni računi za struju ostavljaju u mraku ovih dana - i ulice gradova po Srbiji. „EPS Snadbevanje“ je ugasilo ulična svetla po Nišu, i to zbog duga od 62 miliona dinara, a gradske svetiljke ne rade ni u Smederevskoj Palanci, koja je za kilovate dužna rekordnih 160 miliona dinava. Pod pretnjom da će im grad noću ostati u pukoj tami, lokalne samouprave Srbije kucaju na vrata distribucija i obećavaju isplatu računa koje su zaturili po fiokama.

Najveći grad na jugu Srbije već utorak bi trebalo da dočeka veče sa osvetljenjem na trgovima i ulicama.

Niš za struju duguje oko 62 miliona dinara, a električna energija je isključena zbog nepoštovanja prethodnog dogovora i reprograma, kažu u „Elektrodistribuciji Srbije“. U međuvremenu je napravljen novi sporazum, grad Niš je uplatio iznos od 30 miliona dinara, a ostatak će biti uplaćen za deset dana. Već u ponedeljak je priključena javna rasveta. Ako se dinamika izmirenja ostatka duga ne bude poštovala, ponovo će uslediti isključenje.

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković rekao je da se isključenje javne rasvete ne sme ponoviti.

Bilo je upozorenja, ali niko nije očekivao da će ulična svetla biti isključena u nedelju uveče, kada niste u mogućnosti da reagujete i sprečite posledice, objasnio je Slavković. Sa stanovišta opšte bezbednosti u gradu nije bilo posledica. Dug je nastao zbog slabog priliva sredstava u budžet i kreditnog zaduženja grada iz ranijeg perioda. Prethodne vlasti su sklopile jako nepovoljne kredite koje mi sad moramo da vraćamo. I drugi gradovi u Srbiji imaju iste probleme sa dugovanjima prema EPS kao i Niš.

Dok su Nišlije ušle u reprogram, uprava najvećeg dužnika za javnu rasvetu moraće više da se potrudi i skocka svoj budžet jer im je predlog reprograma - odbijen.

Jeste Opština Smederevska Palanka predložila sporazum i potpisala ga, ali ga je EPS odbio, dakle ne „Elektromorava“, već poslovodstvo EPS, kaže Bojan Radojević iz kabineta direktora distribucije „Centar Kragujevac“. Pored dugovanja od 160 miliona dinara, postoji i stari dug od skoro 270 miliona dinara za javnu rasvetu.

Ukupna dugovanja opštine Smederevska Palanka za utrošenu električnu energiju iznose više od 650 miliona dinara.

Mi smo ispunili sve ono što smo obećali „Elektrodistribuciji“, i čekamo njihov potpis, kako bi računi „Vodovoda“ i Predškolske ustanove, mesnih zajednica i lokalne samouprave, bili odblokirani, kaže Radoslav Milojičić, predsednik opštine Smederevska Palanka. Samo dug „Vodovoda“ iznosi 150 miliona dinara. Sada su na snazi restrikcije vode, a ako se problem ne reši brzo, gradu preti opasnost da ostane bez vode.

Prema Milojičićevim rečima, nadležne u opštini niko nije obavestio da će biti „uveden mrak“ u gradu. Tako su prvo sumnjali da je reč o štednji ili nekoj vrsti pritiska.

Mi poslednja dva meseca prosto ne dižemo glavu, žali se prvi poček Smederevske Palanke. Reprogram podrazumeva 120 mesečnih rata, odnosno deset godina. Sa tekućom potrošnjom i sa dugovima za reprogram, to će iznositi 13,5 miliona na mesečnom nivou. To su ogromna sredstva, navodi predsednik opštine. Zbog ovoga, nedavno je urađen i rebalans opštinskog budžeta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu