Koliko ćemo plaćati ugalj za ogrev ove jeseni? - iKragujevac


Ekonomija

Uglja na stovarištima u Srbiji ima dovoljno, ali ne najjeftinijeg domaćeg ogreva - sirove „kolubare“ i „vreoca“. Poslednja zahlađenja naterala su građane da krenu u nabavku, pa je na pojedinim mestima prodaja skočila i za trećinu. Cene ogreva, kako kažu trgovci, zasad miruju.

U „Kopaonik ogrevu“ kažu da je poslednjih dana počela je prodaja uglja i ogrevnog drveta

U ponudi i dalje nema „kolubare“ i „vreoca“, a kovinski prodajemo po ceni od 7.800 dinara, kaže Zora Novitović, sa stovarišta „Kopaonik-ogrev“ iz Beograda. Tona visokokaloričnog uglja „kreka“ košta 10.900, „banovići“ su 13.500, a ruski kameni ugalj staje 19.990 dinara. Prevoz je 800 dinara po toni na užem području grada. Na našem stovarištu kvadratni metar drveta staje 5.400 dinara.

I stovarišta u unutrašnjosti Srbije slabo su snabdevena domaćim ugljem, a uvozni se zasad slabo prodaje, prvenstveno zbog paprene cene.

Prodaja je zaista izuzetno loša, posebno u odnosu na prethodnu godinu, kažu u jednom stovarištu u Nišu i dodaju da pravu sezonu za prodaju ogrevnog drveta i uglja očekuju u septembru i oktobru.

Građani sada naruče po tonu uglja, iako je za celu sezonu potrebno između tri i pet tona. Mnogi dolaze na stovarišta za samo 100 kilograma nekog kaloričnijeg uglja. Kupovina malih količina ogreva nije novina, pa se i prodavci, uoči svake grejne sezone, pripremaju za prodaju uglja i drva na džakove.

Odloženo plaćanje ogreva i dalje je aktuelno, a mogućnost kupovine ogreva na rate građani masovno koriste. Popusti za gotovinsko plaćanje nisu značajnije povećali broj domaćinstava koja su spremna da za ogrev za zimu iskeširaju 40.000 do 50.000 dinara.

Bilo čekovima građana ili administrativnom zabranom, uglavnom većina se opredeljuje za odloženo plaćanje, a malobrojni su oni koji kupuju za gotov novac, kažu na stovarištu u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu