Ovogodišnji rod suncokreta iznad očekivanog - iKragujevac


Ekonomija

I od viška glava boli. Tako će, bar, biti sa ovogodišim rodom suncokreta. Iako je žetva tek počela, stručnjaci prognoziraju dobar rod, ali za poljoprivrednike ne baš dobre cene. Uljari će, kako smo saznali, unapred suncokret plaćati 27 dinara, kao i prošle godine. Paori, međutim, traže 40 dinara.

Suncokret na poljima izgleda od zelenog do zrelog, tako da će žetva sigurno trajati do kraja septembra, priča Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito. Prema dosadašnjim prinosima, poljoprivrednici mogu da budu zadovoljni. Tako da do kraja žetve ne bi trebalo da bude nekih većih odstupanja. Očekuje se prinos od tri tone po hektaru, tako da će to biti slično kao i prošle godine, kada je ukupan prinos suncokreta bio 500.000 tona.

Kako kaže Saković, to će biti dovoljno za naše uljare, ali i za izvoz. Sa cenama, smatra on, nikada ne mogu da budu zadovoljne obe strane.

Na svu žalost, cene suncokreta su niske i u svetu, objašnjava Saković. Ne bi trebalo da bude niža cena od prošlogodišnje, a da li će biti viša, potvrdiće tržište. Ni ovde niko ne određuje cenu, već se pođe od akontacija, pa kako se prodaje. Poljoprivrednici nisu bili zadovoljni ni prošle godine cenom od 27 dinara, a tek neće biti ove godine. S druge strane, ni uljare ne mogu da plate skupo suncokret, jer ne mogu posle da izvezu skupo ulje, a ni da ga prodaju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu