Trstenik: Grad napravio štetu poljoprivredi od milion evra - iKragujevac


Ekonomija

Grad koji je „istukao“ šest trsteničkih sela prošle nedelje naneo je štetu poljoprivrednicima od čak milion evra, rečeno je u ponedeljak u opštini, gde navode da su blagovremeno dostavili rakete nadležnom Radarskom centru.

Poljoprivrednike ne zanima ko je odgovoran za propast na oranicama i samo sabiraju muku po zemlji u atarima sela Veluće, Donja i Gornja Omašnica, Golubovac, Pajsak, Riđevštica. Miroslav Curaković, najveći poljoprivredni proizvođač u ovom kraju ostao je bez 10 hektara punog roda!

Stradalo je 4,5 hektara šljiva, što bi bilo 70 - 80 tona sušenog voća prve klase, po 30 ari krastavaca i paradajza, po pola hektara kupusa, plavog patlidžana i celera, računa očajno Miroslav Curaković iz Veluća. Da stvar bude gora, ove godine prvi put nisam uplatio osiguranje, jer kada je dolazilo ranije do sličnih situacija, maltene smo pogađali cenu. Ispadalo je da je visina šteta koliko i premija, pa sam ostajao na nuli.

Na potezu širine 12, a dužine do 30 kilometara koliko je pogodio grad živi oko 5.000 ljudi i većina se u tih 1.500 domaćinstava bavi poljoprivredom.

Potrošili smo tri miliona dinara za ukupno 98 protivgradnih raketa i predali ih Radarskom centru Kruševac, jer smo čuli da okrug neće dobijati rakete, kaže predsednik opštine Miroslav Aleksić. Čak 30 raketa dostavili smo 8. avgusta, a još 28 raketa 20. avgusta, dan pre nevremena. Rečeno nam je da je ispaljeno pet raketa sa stanica na teritoriji naše opštine. Postavljam pitanje i RC i Sektoru za vanredne situacije da li to neko želi da štedi pare koje smo izdvojili kako bi zaštitili naše poljoprivrednike?

Dragiša Trošić, načelnik Sektora za privredu i poljopivredu iznosi da vinogradi i voćnjaci izgledaju kao usred zime i da je neposredno pogođeno 560 hektara plodne teritorije.

Oko 150 hektara je pod vinogradima i voćnjacima, 400 hektara je pod kukuruzom i drugim povrtarskim kulturama, a 10 hektara su povrtarski usevi, iznosi Trošić. Reč je o višegodišnjim kulturama, pa je šteta od 122 miliona dinara samo za ovu godinu.

Neke od nabavljenih „Krušikovih“ raketa, kako saznajemo, međutim, nisu bile prilagođene tehničkim uslovima u stanicama, pa je morala da se izvrši preraspodela. U Sektoru za vanredne situacije navode da je 21. avgusta bilo 33 raketa na stanicama koje se nalaze na teritoriji opštine. Ispaljeno je pet raketa, a data je komanda za još četiri, koje iz nekog razloga nisu poletele.

Dejstvovalo se sa pet stanica u čijem je dometu bilo nevreme, odnosno gradonosni oblaci, predočava Đorđe Kardum, pomoćnik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije. To je bio veoma razvijen oblak koji je došao sa Goča. Sa trsteničkih stanica se inače dejstvovalo 16. put od početka sezone 1. maja. Ukupno s tim danom potrošeno je 150 raketa na teritoriji opštine, koja je nabavila 98 raketa.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu