Kinezi u TE Kostolcu - iKragujevac


Ekonomija

U Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ u toku su radovi na revitalizaciji bloka B1, koji će se na mreži EPS ponovo naći krajem novembra. Na ovom remontu radi oko 1.000 radnika, od kojih je 600 iz Kine, a ostali su iz domaćih firmi. Remont ovog bloka snage 350 megavata, u koji se ulaže 112 miliona dolara, predstavlja prvu fazu kreditnog aranžmana s Kinom, koji obuhvata i izgradnju novog sistema za odsumporavanje, pristaništa na Dunavu i industrijskog koloseka.

Druga faza, koja počinje krajem decembra i traje do 2019. godine, obuhvata gradnju novog termo-bloka i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Uz B1, u remontu je i blok A1, što znači da se struja u Kostolcu sada proizvodi smanjenim kapacitetima, jer su u pogonu samo blokovi A2 i B2, koji dnevno za EPS proizvedu oko 12.000 megavat-sati struje.

U prvoj polovini avgusta, ova dva bloka proizvela su 145.000 megavat-sati, što je iznad plana za ovaj period, bez obzira na ispunjavanje zahteva elektroenergetskog sistema za tehničkim minimumima u toku noći, kaže Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju struje u TE-KO Kostolac.

Od 15. septembra struju će proizvoditi i blok A1, snage 100 megavata, koji se sada nalazi u remontu.

Blok A1 je zaustavljen 18. jula, kada su krenuli pripremni radovi za kapitalni remont, koji bi trebalo da bude završen u septembru. Zbog poplava u maju ove godine, tehnička pouzdanost termopostrojenja mora biti na najvišem nivou jer nas očekuje zimski period u kom neće raditi svi kapaciteti EPS-a, kaže Dušan Grubetić, vodeći inženjer za održavanje turbogeneratorskog postrojenja.

Blok A2, snage 210 megavata, ući će u remont 1. septembra i ponovo će biti u pogonu nakon mesec dana. Blok B2 bio je u remontu 22 dana, počev od 18. juna, i tada je obavljena sanacija generatora i zamena transformatora, koju je radio poljski „Alstom“, zajedno sa domaćim radnicima na održavanju. S obzirom na remontne radove i njihovu dinamiku, sva četiri kostolačka termo-bloka biće u pogonu od 1. decembra, kada će ponovo proizvoditi oko 15 odsto ukupne struje koju EPS isporučuje svojim potrošačima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu