Ovo su greške koje nam umanjuju kućni budžet - iKragujevac


Ekonomija

Budžet sa propustima može vaš naporan rad učiniti beskorisnim. Da bi ste se osigurali da vaš budžet bude realan i isplativ, izbegavajte sledeće česte greške. Budžetiranje je moćno finansijsko sredstvo koje vam može pomoći da ostvarite snove i da ne upadate u dug, te vam odvajanje vremena da napravite pravi budžet prema vašem načinu života omogućava da kontrolišete vaš novac.

1. Nemate sistem

Praćenje vašeg novca (kako priliva tako i odliva) je važan deo budžetiranja. Ali razbacan nered priznanica vam neće pomoći. Aplikacija na mobilnom telefonu, kompjuterski program ili tabele vam mogu pojednostaviti proces budžetiranja. Na vama je da otkrijete koji vam sistem najviše odgovara. Redovno pregledavanje troškova obezbeđuje najtačniji budžet. Dobra je ideja odvojiti nešto vremena svake nedelje ili meseca da bi ste pratili tok vašeg novca. Stvaranjem ove navike povećaćete uspešnost vašeg budžetiranja.

2. Nepošteno praćenje

Koliko ste tačno potrošili novca na namirnice? Na onlajn rasprodaje? "Prilagođavanje“ brojki pre ubacivanja istih u budžet onemogućava održavanje balansa. Pratite novac koji trošite, zatim otkrijte potrebe i želje i odredite koji troškovi treba da ostanu u budućem budžetu a koji treba da se izostave. Nerealno određivanje nižih granica trošenja može škoditi podjednako kao i preterano trošenje; razmatranje tačnih cifri iz prethodnih par meseci može vam pomoći da odredite dostižne ciljeve.

3. Nemate fond za nepredviđene situacije

Još jedan način da vaš budžet bude realan jeste da budete pripremljeni za neočekivano. Od troškova lečenja do održavanja i popravki, nepredvidivi troškovi mogu da se povećavaju. Umesto da do maksimuma iskoristite kreditne kartice ili da premašite kreditni limit, napravite malo prostora u vašem budžetu tako što ćete pokrenuti fond za nepreviđene troškove.

Skromna suma vam može osigurati da kada dođe teško vreme isto sa lakoćom pregurate. Nemojte zaboraviti da je ova štednja odvojena od drugih (kao što je, recimo, penzija), koje takođe ne smete izostaviti niti zanemarivati. Idealno bi bilo kada bi depozit za vaš fond za nepredviđene situacije bio uključen u vaš budžet u okviru mesečnih troškova.

4. Zaboravaljanje na godišnje i sezonske troškove

Premije osiguranja i porezi na imovinu obično se ne naplaćuju na mesečnom nivou, stoga je lako zaboraviti na ove račune pošto ne stižu redovno, ali morate da budete spremni za plaćanje odjednom tih. Jedan od pristupa je da ukupan iznos raspodelite na dvanaest jednakih rata koje treba da dodate budžetu svakog meseca.

5. Previše ste nefleksibilni

Mnogi vaši troškovi će verovatno varirati. Dok je lako pretpostaviti troškove za hranu, odeću kao i mesečnu ratu za hipoteku, poreze ali i troškove održavanja vašeg domaćinstva, takođe je jako važno biti pomalo fleksibilan u okviru vašeg budžeta.

Na primer, praznici i nedelje u toku leta mogu zahtevati više novca u upoređenju sa običnim sedmicama. Nefleksibilan budžet će otežati štednju i mogu uticati na vašu sposobnost da tačno procenite vaše finansije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu