EPS traži poskupljenje struje za 15% - iKragujevac


Ekonomija

Elektroprivreda Srbije dostavila je Vladi predlog da od septembra struja poskupi 15 odsto, a premijer Aleksandar Vučić zatražio je dodatnu analizu predloženog poskupljenja i od EPS-a da hitno počne da sređuje stanje u preduzeću.

Prvo završite proces korporativizacije firme, oslobodite se viškova rukovodilaca i obezbedite da se iz Elektroprivrede ne odlivaju pare, pa onda možemo da razgovaramo o poskupljenju, zatražio je Vučić.

Prema računici premijera, posao korporativizacije može biti gotov u narednih mesec dana.

Ukoliko vlada prihvati da podrži poskupljenje to bi moglo biti između 10 i 12 odsto.

U svim razgovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama poslednjih godina definisano je da cena struje mora postepeno dostići ekonomski nivo.

Posledice poplava ne treba dovoditi u vezu sa korekcijom cena struje, jer je to moralo da se desi. Poplave su samo dodatni razlog da se o poskupljenju govori već sada.

V.d. minstra finansija Dušan Vujovoću se u načelu ne protivi poskupljenju elektricne enrgije, ali da i on insistira da se korporativizacija sprovede u što kraćem roku, kao i da se obezbede uštede.

Samo povećanje cena struje bez profesionalnog i odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cene bi ostale bez efekta i bile upotrebljene za povećanje plata koje su i sada previsoke, komentar je Vujovića.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu