Vujović: Plate i penzije će biti smanjene 10 odsto! - iKragujevac


Ekonomija

Vlada Srbije će se truditi da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto. To je danas obećao ministar privrede Dušan Vujović i vršilac dužnosti ministra finansija. On je posle sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ekonomistima, privrednicima i bankarima u Savezu ekonominista Srbije rekao da će detalji tog smanjenja i drugih ekonomskih mera Vlade biti poznati po završtku rebalsa budžeta.

Samo deo troškova će biti prebačen na plate i penzije jer će mere biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije, i to najviše na šverc cigareta, rekao je Vujović. Efekti smanjenja plata i penzija će biti otprilike dve trećine potrebnog smanjenja deficita, a jednu trećinu očekujemo u smanjenju troškova. Sledeće godine nadam se da se neće više postavljati pitanje smanjenja plata i penzija, glavne mere će se usmeriti na prihodnu stranu, a kao rezervu imaćemo povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV).

Vujović je najavio da će se rebalans budžeta naći u Skupštini Srbije do 15. septembra i da bi u toj sedmici trebalo da bude i usvojen. Ministar smatra da će rezultati 100 dana vlade pokazati njenu rešenost da produži reforme i stvori povoljan ambijent za planirane poteze. Ekonomisti su danas ocenili da se reformska agenda poklapa sa merama za dugoročnu makroekonomsku stabilnost koju predlažu već godinama.

Razgovor sa ekonomistima je pokazao da se reforme planiraju na mnogo širem frontu nego ranije. Sada postoji osnova da verujemo da će zakoni biti primenjeni, rekao je ministar. Usvajanje zakona o privatizaciji i stečaju će pokrenuti proces razrešenja statusa preduzeća u restrukturiranju. To je važno ne samo da bi se znalo da li će preduzeća preživeti ili će ići u stečaj, nego će se ukloniti ključna prepreka za poboljšanje poslovnog ambijenta. U javnim preduzećima može dosta da se uštedi, što bi smanjilo pritisak da se rešenje za uštede traži u smanjenju plata i penzija.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, podsetio je da SES od 2007. godine i početka krize u prvi plan stavlja reformu javnog sektora, kao preduslov dugoročne makroekonomske stabilnosti.

Govorili smo da je neophodno uraditi hitnu fiskalnu konsolidaciju, završiti restrukturiranje javnih preduzeća i privatizaciju, reformu penzijsko-invalidskog sistema, doneti novi zakon o radu, napomenuo je Vlahović. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da se reformska agenda Vlade poklapa sa onim što je upozoravao SES godinama unazad.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu