U Srbiji sve više hektara pod organskom hranom - iKragujevac


Ekonomija

Površine pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom u Srbiji su u toku 2013. povećane za 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosile su 8.228 hektara. Radi se o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod, a navedenim brojem hektara nisu obuhvaćene površine korišćene za sakupljanje divljeg jagodičastog voća, pečuraka i lekovitog bilja, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

To je, dodaju u PKS, iz razloga što u Srbiji ne postoji zvanična metodologija na osnovu koje se može dobiti podatak o ukupnoj površini na kojoj se odvija sakupljanje divljih biljnih vrsta iz prirodnih staništa.

Površine organske biljne proizvodnje u periodu konverzije su iznosile oko 5.041 hektar, dok su površine u organskom statusu iznosile oko 3.187 hektara.

Preliminarni podaci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pokazuju da je broj organskih proizvođača 218 (bez uračunatog broja kooperanata za koje će se tačni podaci znati kada budu objavljeni zvanični rezultati), dok je onih koji sakupljaju organske proizvode iz prirode 19.

Semenskom proizvodnjom bavi se pet proizvođača, preradom 55, izvozom 51, a uvozom 27.

Ratarska proizvodnja je procentualno najzastupljenija sa 80 odsto, uključujući livade i pašnjake, sledi voćarska proizvodnja koja zauzima 28 odsto površina, a povrće se proizvodi svega na dva odsto površina od ukupne površine pod organskom proizvodnjom.

Organska ratarska proizvodnja raste, dok se poljoprivredni proizvođači manje odlučuju na ulazak u konverziju kada je u pitanju organska proizvodnja voća. Organska proizvodnja povrća uglavnom je namenjena domaćem tržištu, tako da površine pod organskim statusom prati gotovo ista površina u periodu konverzije.

U organskoj stočarskoj proizvodnji sitna i krupna stoka je najzastupljenija sa ukupno 65 odsto učešća, košnice su zastupljene 17 odsto, jedinke živine sa 12 odsto , a šaran sa šest odsto u ukupnoj stočarskoj organskoj proizvodnji. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu