Država duguje vojnim penzionerima 12 penzija - iKragujevac


Ekonomija

Dug je nastao pošto je 2008. godine donet novi Zakon o vojsci, pa je izostalo dotadašnje vanredno usklađivanje penzija sa platama profesionalnih vojnika u iznosu od 11,06 odsto. O rešavanju ovog problema Upravni odbor PIO je raspravljao na poslednjoj sednici prošle sedmice, kada je od stručnih službi zatražena informaciju o tome šta je do sada s tim u vezi preduzeto.

Inače, Fond PIO je preuzeo vojne osiguranike 2012. godine, a zajedno sa njima i veliki broj nerešenih zahteva, žalbi i tužbi za ostvarivanje prava na vanredno usklađivanje penzija za 11,06 odsto počev od 2008. godine.

Stručna služba Fonda PIO je u više navrata od tada obaveštavala ministarstva rada i finansija o problemu koji proizlazi iz zahteva vojnih penzionera i o sudskoj praksi po ovim predmetima. Tražili su, kako kažu, i njihovo brzo reagovanje.

S obzirom na to da do danas ovaj problem nije rešen, Upravni odbor Fonda PIO zatražio je da ga Vlada Srbije reši sistemski, tim pre, jer su mnogi vojni penzioneri pokrenuli sudske sporove. U Fondu PIO navode da su sudovi u početku, zauzimali stavove koji nisu išli u prilog ostvarivanja prava vojnih penzionera na vanredno usklađivanje penzija od početka 2008. godine, da bi, nakon Odluke Ustavnog suda iz 2013. godine, a zatim i Upravnog suda, došlo do korigovanja sudskih odluka.

U Fondu, naime, kažu da u ovom trenutku nije moguće znati tačan iznos potraživanja vojnih penzionera, jer se ne zna na koju osnovicu se traži isplata vanrednog povećanja od 11,06 odsto - decembar 2007. ili januar 2008. godine. Inače, do sada je na osnovu donetih izvršnih presuda, za 39 korisnika vojnih penzija isplaćeno 8,8 miliona dinara, a ukupno je pokrenuto 34.047 sudskih sporova.

Prema podacima iz marta ove godine, u Srbiji ima 43.616 vojnih penzionera.

Bivši ministri odbrane Prvoslav Davinić i Dragan Šutanovac smatraju da je za nastanak ovog duga odgovoran bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, koji se povukao iz politike nakon što je njegova stranka Ujedinjeni regioni Srbije ostala ispod cenzusa na prolećnim parlamentarnim izborima. Predsednik Udruženja vojnih penzionera Srbije Ljubomir Draganjac izjavio je nedavno da će Fond PIO vojnim penzionerima, koji ne žele da odustanu od sudskog spora, morati da isplati u proseku 12 penzija, te da 70 odsto druga čine kamate i sudski troškovi. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu