Beneton zaposlio 1.400 radnika u Nišu - iKragujevac


Ekonomija

Od pogona gde su se samo sklapali odevni predmeti sada imamo zaokružen proces proizvodnje od tkanja, bojenja i sušenja tkanine do šivenja između 30 i 40 modela koji pronalaze put do svojih potrošača. To su neke dobre vesti iz 'Benetona' za grad, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić novinarima u Skupštini grada.

"Beneton" je, po njegovim rečima, u obavezi da do 17. maja ove godine zaposli još 600 radnika, ali će najverovatnije od Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) tražiti odlaganje te obaveze za godinu dana.

Ova italijanski modni brend je na licitaciji kupio bivšu tekstilnu fabriku "Niteks" 13. maja 2011. godine godine za tri miliona evra.

Što se tiče drugih potencijalnih investitora, Perišić je naveo da je u pregovorima sa jednom firmom o kupovini prostora na kojem je svoj pogon započeo Dajtek, pa odustao od te investicije, ali nije kazao o kojoj je kompaniji reč.

Pregovaramo sa još dva investitora koji su zainteresovani za izgradnju 'ritejl' parkova na lokacijama pored Merkatora i u Medijani, naveo je niški gradonačelnik.

On će posle konstitisanja vlade tražiti od predsednika i resornog ministra da se Nišu omogući zahvatanje prostora bivših kasarni koji je gradski i neiskorišćen.

Grad je skoro potrošio prostor za moguće investicije i raniji investitori koji su dolazili zahvatali su male površine, ukazao je.

Grad je započeo opsežan rad na planskim dokumentima radi obezbedjivanja prostora za potencijalne investitore, a jedan od takvih koji se bavi uređenjem prostora ranije Elektronske industrije, površine od oko 60 hektara, usvojili su odbornici na današnjoj sednici.

Nišu predstoji posao oko izgradnje logističkog centra na aerodromu i studija izvodljivosti, koja je radjena sa EU, pokazuje da bi Niš od Evrope mogao da dobije grantove u iznosu od 6,5 miliona evra, dok bi grad izdvojio milion evra i republika dva miliona evra, kazao je Perišić. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu